.


May 8, 2013

INTERVIEW WITH THODORIS DOULAMIS (NORTHWIND)


Οι Northwind από την Θεσσαλονίκη, δημιουργήθηκαν το 1981, και είναι (ίσως) το πρώτο Ελληνικό Hard Rock/ Metal συγκρότημα δισκογραφικά, ένα σχήμα θρύλος για την εγχώρια πολύπαθη Metal σκηνή.
Το 1982 κυκλοφορούν το δίσκο τους ''Northcomin''' που αποτελεί την πρώτη επίσημη κυκλοφορία Ελληνικού Hard Rock/ Metal σχήματος σε πολυεθνική μάλιστα δισκογραφική εταιρεία (Polygram/ Vertigo). Με αυτόν το δίσκο, που κινούταν καθαρά σε 70’s Heavy Rock φόρμες, οι Northwind έριξαν το κατεστημένο της εποχής και προσπάθησαν να ανοίξουν νέους ορίζοντες στην Ελληνική σκηνή. Το συγκρότημα είχε πρωτοποριακές συνθέσεις, που έδειχναν ότι το σχήμα και θέληση και διάθεση και δυνατότητες είχε, ενώ δεν τους έλειπε καθόλου η τεχνική κατάρτιση το αντίθετο μάλιστα.
Με αυτόν το δίσκο οι Northwind άνοιξαν κάποιες πόρτες για μπάντες του Hard Rock & Metal, που ήταν επτασφράγιστες για το Ελληνικά σκληρά σχήματα.
Έτσι ήταν μεγάλη τιμή για μένα να συνομιλήσω έστω και για λίγο με τον τραγουδιστή τους, Θεόδωρο Δουλάμη.

R.A. Είναι μεγάλη τιμή για μένα να παίρνω συνέντευξη από ένα μέλος μιας μπάντας, που αποτελεί έναν από τους θρύλους του Ελληνικού Hard Rock/ Metal. Οι Northwind είναι κατά πολλούς από τα κορυφαία εγχώρια Metal σχήματα, δώσε μας κάποιες πληροφορίες για το ιστορικό της μπάντας;
Θ.Δ. Γεια σου φίλε μου, για μένα είναι τιμή μου, που θα με φιλοξενήσετε στο site.
Δεν θα έλεγα ότι οι N
orthwind ήταν Metal μπάντα, απλά παίζαμε Hard Rock με λίγο πιο δυνατό ήχο. Όλα ξεκίνησαν όταν συναντήθηκα με τους κιθαρίστες Κώστα Παπαδημητρίου-Παπαδόπουλο και τον Πάνο Τσακίρογλου. Υπήρχε κάποιο υλικό, έβαλα τα φωνητικά και μετά ηχογραφήσαμε το πρώτο μας demo, κάπως έτσι ξεκίνησε η διαδρομή της μπάντας το καλοκαίρι του 1981.

R.A. Τα albums σας, τώρα αποτελούν το όνειρο κάθε συλλέκτη βινυλίου, για πες μας πως πήγε η διαδικασία των ηχογραφήσεων, του πρώτου σας LP;
Θ.Δ. Είχαμε εξασφαλίσει ένα καλό συμβόλαιο, έτσι πήγαμε για ηχογράφηση στην Αθήνα, ο ήχος ήταν απαράδεκτος (το demo είχε καλύτερο ήχο) αλλά δεν είχαμε χρόνο να το ξανακάνουμε, έτσι κάπως κυκλοφόρησε το “Northcomin’”.
(σ.σ. στην αρχή του τραγουδιού “Hard RockNRoller ” ακούγετε ένας περίεργος ήχος, άπλα είχε κοπεί η ταινία και την ξανά κόλλησαν, τους είπε η μπάντα να το ξαναγράψουν και στο studio δεν δέχτηκαν).

R.A. Πως έγινε και κυκλοφόρησε από την Ελληνική Polygram/ Vertigo; Αφού το Metal εκείνη την περίοδο ήταν γενικά αποδιοπομπαίο;
Θ.Δ. Άκουσαν από την Polygram τον ήχο μας, τους άρεσε και υπογράψαμε ένα αρκετά καλό συμβόλαιο, κατόπιν πήγαμε για την ηχογράφηση στην Αθήνα στα Cosmo Sound studios.
 

R.A. Υπάρχει κάποιο ακυκλοφόρητο υλικό από εκείνη την εποχή που ήσουν εσύ στην μπάντα;
Θ.Δ. Από το πρώτο μας demo πήραμε 2 τραγούδια το “Kick The World” και το Seven Days In A Hole”, στο demo όμως υπάρχουν και άλλα 3 τραγούδια.

R.A. Μετά την κυκλοφορία του πρώτο σας album τι έγινε; πως και δεν ήσουν εσύ ο τελικός τραγουδιστής στον δεύτερο δίσκο;
Θ.Δ. Ο Κώστας Παπαδημητρίου-Παπαδόπουλος κι εγώ δημιουργήσαμε και συντηρήσαμε την μπάντα. Μόλις κυκλοφόρησε το “Northcomin’” οι άλλοι τρεις αποχώρησαν, διεκδίκησαν και τ’ όνομα αλλά τελικά δικαιωθήκαμε εμείς. Ξεκινήσαμε να δουλεύουμε το “Mythology” και τότε (1985) είχε ο Κώστας την ιδέα να ξανακαλέσουμε και τους άλλους. Ήρθαν ο Τσακίρογλου και ο Νικολαΐδης, μόνο γιατί είχαμε ήδη άλλον drummer. Ηχογραφήσαμε και μια μέρα πριν γράψουμε τα φωνητικά, εγώ έφυγα από την μπάντα και έτσι τελικά τραγούδησε ο Νικολαΐδης τα τραγούδια. Το γιατί έγινε αυτό, είναι μια μεγάλη πονεμένη ιστορία…
(σ.σ. ο Κώστας αναφέρετε σαν Παπαδόπουλος στο πρώτο δίσκο και σαν Παπαδημητρίου στον δεύτερο, αλλά είναι το ίδιο πρόσωπο)
 
R.A. Πως βλέπεις τώρα μετά από σχεδόν 30 χρόνια αυτήν την πρώτη σου δισκογραφική δουλειά, όσον αφορά τα φωνητικά θα άλλαζες κάτι;
Θ.Δ. Όσον αφορά τα φωνητικά δεν θ’ άλλαζα τίποτε, αν ηχογραφούσαμε τώρα όμως θα ήταν διαφορετικά. Τότε οι τραγουδιστές ακροβατούσαμε στις πολύ ψιλές νότες, σήμερα δεν υπάρχει λόγος.

R.A. Πες μου σε παρακαλώ τ’ αγαπημένα σου τραγούδια από το “Northcomin’”;
Θ.Δ. Ταγαπημένα μου τραγούδια είναι τα “Kick The World”, “Seven Days In A Hole”, “Lonely Ride Tonight” και το “Heartbreaker”.

R.A. Νομίζεις ότι έχει αλλάξει κάτι στην Ελληνική Metal σκηνή και ποιές νομίζεις ότι είναι η προοπτικές για το μέλλον;
Θ.Δ. Υπάρχουν καλές μπάντες σήμερα, εκείνο που δεν μου κάνει είναι η διαφορά στον ήχο τους. Μοιάζουν τόσο πολύ μεταξύ τους και δεν μου αρέσει.

R.A. Πες μου τα 5 αγαπημένα σου all time classic, Hard Rock/ Metal σχήματα; Δώσε μου επίσης τα 5 καλύτερα album όλων των εποχών;
Θ.Δ. Η αγαπημένη μου μπάντα είναι οι Led Zeppelin, μου αρέσουν πολλές, αλλά μέχρις εκεί.

R.A. Ποιό κλασικό album έχει τον καλύτερο ήχο που έχεις ακούσει; και ποιό μοντέρνο album έχει τον καλύτερο; Ποιό ήταν το πρώτο album που αγόρασες και ποιό το τελευταίο;
Θ.Δ. Τώρα τελευταία μου αρέσουν οι SIXX:A.M. (σ.σ. μπάντα του Nikki Sixx των Motley Crue), υπέροχος ήχος, καταπληκτικές ιδέες που γίνονται ωραία κομμάτια/ τραγούδια.


R.A. Πες μου τις δραστηριότητες σου αυτή τι στιγμή, ασχολείσαι ακόμα με την μουσική; Ξέρεις τι κάνουν τα υπόλοιπα μέλη;
Θ.Δ. Αυτόν τον καιρό ετοιμάζω μια προσωπική δισκογραφική δουλειά, με Ελληνικό στίχο. Ταυτόχρονα όποτε μπορούμε (έχουμε διάθεση) παίζουμε μαζί με τον Κώστα σαν Northwind μόνο και μόνο για να σώσουμε την ψυχή μας.

R.A. Ευχαριστώ απεριόριστα για την συνέντευξη, Θοδωρή, στείλε ότι μήνυμα θες εσύ θέλεις σε όσους διαβάζουν αυτή την συνέντευξη.
Θ.Δ. Σ’ ευχαριστώ πολύ μου με δέχτηκες Ηλία και για την φιλοξενία στο site. Ίσως να είχα κι άλλα να πω, αλλά το προτιμώ να γίνει κατ’ ιδίαν. Για τους φίλους έχω να πω τούτο… Keep On Rockin’.


CATEGORY: GREEK SCENE
AUTHOR: LOUIS KOSTOPOULOS
LANGUAGE: GREEK

1 comment:

  1. Θοδωρή δεν θα γεράσεις ποτέ. Είμουν κάθε μέρα στις πρόβες για το northcoming και έχω να σε δω απο τότε. Οι Northwind είναι μια στάση ζωής για μένα και δεν θα ξεχαστείτε ποτέ (Τζιμάκης)

    ReplyDelete

Powered by hackaday and Locus Blogus. Copyright 2012 ©. All rights reserved.